Groep 1A

De eerste periode zit er alweer op wat gaat de tijd snel. Graag vertellen we hoe de dag bij ons er een beetje uit ziet.

We beginnen de ochtend altijd met de inloop. Van 8.20 tot 8.30 uur komen de kinderen rustig binnen en mogen met hun naamkaartje een werkje van het keuzebord kiezen. De juf begroet iedereen bij de deur en om 8.30 uur begint de schooldag. De juf sluit dan aan bij de verschillende spellen van de kinderen. Rond 8.55 uur ruimen we alles netjes op en gaan we in de kring zitten. We besteden aandacht aan de dagen van de week. Vragen die aan de kinderen gesteld worden zijn bijv: welke dag is het vandaag? Welke datum hoort er bij de dag van vandaag? Welke dag was het gisteren? Kijk eens naar buiten, wat is het weer vandaag?

Bij de start van de dag kijken we ook wat we die dag gaan doen. Dit kunnen de kinderen zien aan de dagritmekaarten die ophangen in de klas. Het is belangrijk dat jonge kinderen de structuur van de dag kennen. Er is voor alles een tijd. Werken, buitenspelen, kring, gym, eten en drinken, voorlezen, kanjertraining enz.

De kring activiteiten zijn heel divers en sluiten aan bij het thema wat centraal staat. Zo leerden we heel veel nieuwe woorden met het thema water en telden we de stekels van de egel. Er wordt veel aandacht besteed aan voorbereidende taal en rekenactiviteiten. De activiteiten worden voornamelijk in spelvorm aangeboden.

Tijdens de werkmomenten kunnen de kinderen werkjes van het keuzebord kiezen. Dit aanbod wisselt en is heel divers. Denk hierbij aan:

·         Knutselen, tekenen, schilderen en kleien.

·         Spelen met constructiemateriaal zoals Clics, Lego, Duplo, K’nex en  houten blokken.

·         Ontwikkelingsgericht materiaal zoals puzzels, reken- en taalspellen.

·         Auditieve opdrachten op bijv. de IPad of het digibord.

·         Het werken in de hoeken: de huishoek, de leeshoek, de themahoek, de bouwhoek en de speeltafel.

Op woensdag mogen de kinderen met hun tasje een boek ruilen in de Bibliotheek. Het boek mag 1 dag mee naar huis en daarna kunnen de kinderen het nog lezen in de leeshoek.

Op donderdag gymmen we met de vakdocent, juf Eline. Heerlijk koprollen maken, klimmen, balanceren, van alles met een bal, tikspelletjes… We vinden het allemaal leuk!

In de koude maanden spelen we ook dagelijks met onze eigen juf in de speelzaal spelletjes. Denkt u aan goed passende, makkelijk aan te trekken gymkleding en schoenen?

Nog even en we kunnen aftellen tot de boot van Sinterklaas weer in ons land aan komt. We kijken uit naar deze spannende en gezellige tijd en hebben tal van leuke activiteiten in petto in deze weken.

Groep 1B

Het nieuwe schooljaar is inmiddels weer goed op weg. Het was natuurlijk best wel weer even wennen na zo’n lange vakantie. Er zijn veel kinderen naar groep 2 en we hadden ook een aantal nieuwe kinderen in de klas. Er is voor de kinderen zelfs een nieuwe juf op de donderdag (juf Mariëlle). We zijn daarom in de groep bezig geweest met kennismakingsspelletjes vanuit onder andere de kanjertraining en we hebben het veel gehad over hoe het allemaal werkt in de klas en op school. Maar inmiddels zijn we al wel aan elkaar gewend.

De afgelopen weken hebben we het over het thema water gehad en tot aan de herfstvakantie hebben we het met de kinderboekenweek over ‘op reis’. Tijdens dit thema gaan we natuurlijk zoveel mogelijk voorlezen en hebben we het over de verschillende vervoersmiddelen. De kinderen mogen materialen meenemen voor bijvoorbeeld de kijktafel, die met reizen en vervoer te maken hebben. Ook wordt er natuurlijk geknutseld en gezongen. En aan het einde van dit thema zullen we met de hele klas een eigen vervoersmiddel hebben gemaakt.

We hebben er veel zin in!